• Eltszer Kft.
 • Caleo fűtőfilm és fűtés
 • Termosztátok videóbemutatóval - COMPUTHERM
 • Finder relék és automatizálás
 • Kaiser dobozok és technológia
 • Mennekes csatlakozók
 • Napelem szerelés
 • Primo dobozok
 • Symalen technológia
 • Napelemes eszközök

Miért árnyéktűrő az a napelemes rendszer, amely SolarEdge inverter beépítésével készült?

Lehet egyáltalán olyan napelemes rendszert kiépíteni, amely “kivédi” az árnyékot?

Nos, az “árnyék” fogalma egy napelemes rendszer esetében nem más, mint a hasznos felület részben, vagy egészbeni eltakarása valamilyen rendeltetésszerűen oda nem illő környezeti tárgy, növényzet – pl. egy adott fa növekvő lombkoronája – állatok – pl. extrém esetben : leszálló madárraj -, időjárási jelenség – pl. hó – által. A rendszerben fellépő “technikai árnyékot” az adott napelem meghibásodása is okozhatja, bármilyen külső tényező behatása nélkül.
A napelem rendszeren keletkező “árnyék” – ami határesetben az adott napelem teljes üzemkiesését is okozhatja – a beépített teljesítmény rohamos csökkenését eredményezi. Ha ez a jelenség tartós, akkor – túl azon, hogy lehetlenné teszi a gazdaságos üzemeltetést -, ez esetlegesen a teljes rendszer kieséséhez és meghibásodásához vezethet.

Válaszunk: bár az árnyék jelensége önmagában nem védhető ki – jóllehet fokozott odafigyeléssel csökkenthető – , de az okozott következmények nagymértékben mérsékelhetők, ha egy újszerű technikai megoldást alkalmazunk, amely a SolarEdge Inverter formájában “testesül” meg..

Mitől válik “árnyéktűrővé” az a napelemes rendszer, amely SolarEdge inverter beépítésével készült?

SolarEdge egy- és háromfázisú inverterek

SolarEdge egy- és háromfázisú inverterek

Tömören fogalmazva, az ezen a módon elkészített napelemes rendszer képes a hibás, illetve árnyékolt elemeket a megadott struktúrának megfelelően elhatárolni a működő elemektől, ezáltal biztosítván a működőképességet.
A SolarEdge több kivitelben kapható (pl. egyfázisú: 2200 W- 6000 W, és háromfázisú: 4000 W – 17000 W) inverterei nagymértékben eltérnek a hagyományos pl: Fronius vagy SMA inverterektől, hiszen a különleges technológiának köszönhetően a napelemes rendszer teljesítménye akár 25%-al növelhető.
A technológia működése az alábbi egyszerűsített ábrán figyelhető meg:

Napelemes rendszer működése SolarEdge Inverter beépítésével

Napelemes rendszer működése SolarEdge Inverter beépítésével

Ezek után ismerkedjünk meg a SolarEdge Technológiával kiépített napelemes rendszer néhány nagyon fontos jellemzőjével:

 • vegyes tájolású rendszer esetén elegendő egy inverter használata
 • akár különböző típusú és teljesítményű modulokat is kombinálhatunk
 • az árnyékolás általi termelés kiesés minimalizálható
 • maximalizálhatjuk a tetőfelület kihasználtságát, mivel kombinálhatunk kisebb és nagyobb modulokat is, illetve olyan helyre is telepíthetünk ahol eddig az árnyékolás miatt nem volt javasolt
 • az inverterek beépített távfelügyeleti rendszerrel rendelkeznek, melynek segítségével minden egyes modul termelése külön nyomon követhető
  hiba vagy leállás esetén automatikusan email értesítést kapunk
 • a gyártó 12 év teljes körű garanciát vállal minden SolarEdge inverterre

Hogyan működik a Solar Edge Technológiával kiépített napelemes rendszer?

Hagyományos inverterrel kiépített napelemes rendszer

A HMKE kiépítés alapját képező hagyományos invertert alkalmazó napelemes rendszerek esetében az egyes naplemek-modulok soros kapcsolást alkotnak (típustól függően 30 V körüli névleges feszültség/napelem modul). Mindennek az a célja, hogy az egyenáramú – DC – körben folyó áram azonos nagyságú legyen és lehetőség szerint ne haladjon meg extrém nagyságokat (így a szükséges kábel keresztmetsze is könnyebben kezelhető, valamint az azon keletkező feszültégesés is kevesebb). A közvetlen galvanikus kapcsolat miatt bármelyik modul teljesítmény-csökkenésekor – pl. árnyékolás, vagy meghibásodás következtében – az egész rendszer teljesítménye romlik. Az adott elem teljes kiesése esetében – pl. műszaki hiba, teljes megrongálódás – pedig a teljesítményleadás akár meg is szűnhet. Végső esetben – az előzőekből következően – a nagy felületű és tartós árnyékolás az adott elem tönkremeneteléhez is vezethet.
Az alábbi ábra jól érzékelteti a hagyományos inverterrel kiépített rendszer működését (a soros kapcsolás itt rendszerszinten értendő):

Árnyékolt naplemes rendszer működése hagyományos inverter esetén

Árnyékolt naplemes rendszer működése hagyományos inverter esetén

SolarEdge inverterrel és technológiával kiépített napelemes rendszer:

A SolarEdge inverter és technológia esetében az egyes napelem-modulok soros kapcsolása ugyan megmarad, de minden egyes napelem-modulnál egy úgynevezett “optimalizáló modul” kerül elhelyezésre. Ez a modul gyakorlatilag képes érzékelni a felügyeletére bízott napelem-egység meghibásodását, és ebben az esetben leválasztja azt a fő rendszerről. A SolarEdge Inverter alkalmazkodik a kialakult helyzethez, és ennek megfelelően szolgáltatja továbbra is az energiát. Mindamellett a már említett beépített távfelügyeleti funkció segítségével a leválasztásról – vagyis a műszaki hibáról – adott esetben e-mail értesítést is kaphatunk (amennyiben helyi IT hálózatunk ezt lehetővé teszi).
Az alábbi ábrán nyomon követhetjük  rendszer működését (a soros kapcsolás itt rendszerszinten értendő):

Árnyékolt napelemes rendszer működése SolarEdge inverter és technológia esetén

Árnyékolt napelemes rendszer működése SolarEdge inverter és technológia esetén

Összefoglalás a SolarEdge inverter és technológia előnyeiről:

Habár a rendszer a hagyományos inverterrel készült rendszernél valamivel drágább, mégis megéri az alkalmazása, hiszen bármely rendszerelem meghibásodása esetén teljes rendszerünk továbbra is működőképes marad. Emellett a monitoring funkciónak köszönhetően a hibás elem is könnyedén azonosítható és cserélhető.

Az alábbiakban megtekinthetjük a hivatalos forgalmazó Wagner Solar Hungária Kft. videóját (magyar nyelvű magyarázó szöveggel):


A SolarEdge Inverterhez illeszkedő napelemek típusa gyakorlatilag bármilyen lehet, feltéve, hogy teljesítik a vonatkozó követelményeket. Mi az általunk forgalmazott napelemek beépítését javasoljuk – különös tekintettel a Waris napelemekre – , amelyek minden kivitelben messzemenően megfelelnek az előírásoknak.

Cégünk, az ELTSZER Kft. foglalkozik a SolarEdge Technológia felhasználásával készült napelemes rendszerek tervezésével és kiépítésével. Bármilyen kérdése lenne akár a SolarEdge Inverter, akár a napelem szerelés kérdéskörében, elérhetőségi pontjainkon kollégáink állnak szíves rendelkezésére.

Köszönjük látogatását!

Az ELTSZER Kft. csapata

Források: a bejegyzésben felhasznált képek és videó a Wagner Solar Hungária Kft. tulajdonát képezik (http://wagnersolar.hu/megujulo_hirek/solaredge_inverter/). Cégünk, az ELTSZER Kft. a Wagner Solar Hungária Kft. kereskedelmi partnere.

Share →
%d bloggers like this: