• Eltszer Kft.
  • Caleo fűtőfilm és fűtés
  • Termosztátok videóbemutatóval - COMPUTHERM
  • Finder relék és automatizálás
  • Kaiser dobozok és technológia
  • Mennekes csatlakozók
  • Napelem szerelés
  • Primo dobozok
  • Symalen technológia
  • Napelemes eszközök

Vajon mennyire tekinthető veszélyesnek a napelem szerelés, és miért kell képzett szakember a rendszer kiépítéséhez?

Napelem szerelés - Miért kell a szereléshez szakember?

1.5 kW-os napelemes rendszer tetőre szerelve – példa
Napelem szerelés – Miért kell a szereléshez szakember?

A napenergia hasznosságának felismerésével egyre több ember veszi fontolóra egy napelemes rendszer telepítésének gondolatát, ami mindenképpen üdvözlendő. Azzal viszont – sajnos – nem sokan vannak tisztában, mit is jelent pl. egy HMKE (Háztartási Méretű KisErőmű) telepítése, milyen szabályozások, minőségi kötelmek vonatkoznak rájuk, és hogy mindezt kik telepíthetik.

Jelen ismertető írásunkat azoknak készítettük, akik a személyi feltételek kapcsán szeretnének tisztábban látni, azaz: milyen mértékben igényel szakembert a napelem szerelés, illetve kik telepíthetnek egyáltalán napelemes rendszert.

A Napelem rendszerek és napelem szerelés fogalma a köztudatban

Alacsony feszültégű, és kis teljesítményű rendszerek (kisebb eszközök energiaellátására, mint pl. számológép, kerti lámpa, mobiltelefon, kisebb akkumulátorok töltésére)

Abból a tényből kiindulva, hogy a “napelemes technika” kifejezés hallatán még ma is nagyon sokan vagy a napelemes számológépre, vagy pedig egy naperőműre gondolnak, nem sokat tudunk meg magáról a napelem szerelésről. A kisebb készülékek, mint pl. ténylegesen a zsebszámológép, néhány ma divatos és elterjedt kerti lámpa, esetleg kisebb akkutöltő a mobiltelefonunkhoz a maguk beépített 3-6 V-os feszültégszintjével azt a hitet erősíti, hogy a napenergia felhasználása teljesen veszélytelen. Nos, ezeken a feszültség- (1,5 – 3 -6 V) és teljesítmény- (0.001 W – 10 W) szinteken, az üzemeltetési feltételek betartása mellett az esetek 99.9%-ban valóban nem fenyeget minket az áramütés veszélye. Ez a veszély azonban fennállhat nagyobb – vagy kifejezetten nagy – teljesítményű rendszerek esetében akkor, ha minden szaktudás nélkül azokhoz hozzányúlunk – népiesen: “belepiszkálunk” -, azaz esetlegesen alkatrészt cserélünk vagy “javító” szándékkal közeledünk felé. A következő szakaszban ezt vizsgáljuk meg.

Nagy teljesítményű napelemes rendszerek szerelése (HMKE – pl. lakás célú napelemes rendszer – ; Kiserőmű)

Bizonyára mindenki előtt ismertek az egyenáram emberi testre gyakorolt fiziológiai hatásai. Legegyszerűbben fogalmazva, az egyenáram képes pl. a vizet alkotóelemeire bontani, ez az elektrolízis folyamata. Ugyanez vonatkozik az emberi testre is, ha egyenáramra kapcsolódik. Minél nagyobb ez a feszültség, a folyamat annál gyorsabb és károsabb, sőt, maradandó és visszafordíthatatlan égési sérülésekkel, szívmegállással (a vérből kiváló gázok szívbe jutása miatt) járhat! Éppen ezért az egyenáram sokkal veszélyesebb mint a váltóáram, és hosszú távon már relatíve magasabb feszültség és kisebb áramerősség mellett is végzetes lehet.
Az ok? “Az élő szervezetek sejtnedve elektrolit. Az élő szervezetek, így az emberi test is vezeti az elektromos áramot.
A sejteken áthaladó áram változást hoz létre az élő szervezetben. Ez a változás a sejteken átfolyó áram erősségétől függ. Az emberi testen átfolyó áram erősségét az áramforrás feszültségének nagysága és a test elektromos ellenállása határozza meg.
Az elektromos áram élettani hatása leggyakrabban izomösszehúzódásban, égési sérülésekben és a sejtnedvek összetételének megváltozásában nyilvánul meg. A 0,01 A erősségű áram izomgörcsöt, ha a szíven megy át, szívizomgörcsöt okoz. A 0,1 A -es vagy ennél erősebb áram áthaladása az emberi testen már életveszélyes!” – Az Egyenáram hatásai, https://www.mozaweb.hu/Lecke-FIZ-Fizika_8-Az_egyenaram_hatasai-99969
Ha még részletesebben érdekli az elektromos áram vegyi és élettani hatása, akkor kérjük olvassa el a közérthető módon megfogalmazott leírást: Az elektromos áram vegyi és élettani hatása, http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/fizika/fizika-8-evfolyam/az-elektromos-aram-vegyi-es-elettani-hatasa/az-elektromos-aram-elettani-hatasa, illetve Wikipedis: Egyenáram (https://hu.wikipedia.org/wiki/Egyen%C3%A1ram)
Az egyenáram másik ismert – és meglehősen látványos – hatása az ívhúzó képessége. Ha egy egyenáramú áramforrás két végét (+, -) egymáshoz érintjük – pl. két olyan vezeték egymáshoz kapcsolásával, amelyek a + ill. – pólushoz kapcsolódnak – akkor a megfelelő feszültség és áramerősség mellett a kialakuló rövidzárási áramkör a rövidzár megszűntetésekor nem szakad meg, hanem egy ív formájában továbbra is fennmarad. Gondoljunk csak pl. az ívhegesztési eljárásra. Ha a két vezetéket elég gyorsan választjuk le egymástól, akkor az ív “kialszik”. Mindehhez természetesen megfelelő feszültségszint és áram is szükségeltetik, ami pl. egy házat alkotó napelem-rendszernél fennállhat. A gondatlan szerelés, hanyagság miatt – vagy pl. valamilyen vis major, pl. földrengés esetében –  keletkező ív könnyedén lángra lobbanthatja az éghető anyagból készült anyagokat, ami adott esetben egy tűzeset kiindulópontja is lehet.

A vis major esetekre nem lehet felkészülni, az emberi hanyagságot is igen nehéz kivédeni, azonban a szakszerű napelem rendszer szereléssel mindenképpen lehet és kell tennünk a károk megelőzésének érdekében.

De nézzük ezekután a számokat, miért is igényel szakembert a napelem szerelés:

A napelemes rendszerek (a teljesítményhatárok emlékeztetőül: HMKE, Háztartási Méretű KisErőmű P < 50 kVA; nem engedélyköteles KisErőmű P < 500 kVA; Kiserőmű  500 kVA < P < 50 MVA) alapját pl. a HMKE esetében, általánosságban 250 W-os napelem modulok képezik. Egy napelem modul kimenő feszültsége (egyszerűsítve) kb. max. 30 V, így az általa szolgáltatott maximális áram – maximális teljesítményt feltételezve – 8 A felett van. Az elemek a hagyományos rendszerekben soros kapcsolást alkotnak, és ez a feszültség kerül rá majd a megfelelő típusú inverterre, amely a tekintélyes bemenő feszültségű egyenáramot váltakozó árammá alakítja, illetve illeszti azt a hálózat követelményeihez (HMKE). Ha már csak kettő ilyen elemet összekapcsolunk, a kapocsfeszültség már meghaladja a 60 V DC feszültséget, amelyet az emberi test már nem képes sérülés nélkül elviselni, és maradandó károsodást vagy akár még rosszabb kimenetelű balesetet is okozhat.
Ismételten szeretnénk kiemelni a napelem szerelés során használt anyagok minőségét is, hiszen a pl. nem megfelelő feszültségszintű és típusú kábelelek, elosztók, kötőelemek használata veszélyezteti az élet- és vagyonbiztonságot!

Napelem szerelés - Fronius inverter és elektromos kapcsolótábla

Napelem szerelés – Fronius inverter és elektromos kapcsolótábla
A kialakításból is látszik, hogy a szerelés megfelelő anyagokat és szakértelmet kíván

Konklúzió:

Ha tovább számolunk, egy 3 kW-os rendszer (12 modul soros kapcsolása) esetén ez a kapocsfeszültség már 12×30= 360 V, ami bizony már igen komoly feszültségszint, 8+ A-es terhelhetőség mellett. Ebből is látható, hogy a napelemes rendszer szerelése megfelelő előképzettséget, és minőségi anyagokat feltételez. Ha a napelem szerelés minden szakértelem és előzetes képzettség nélkül történik – akár mi magunk végezzük, ill. végeztetjük – el, valamint nem megfelelő anyagok beépítésével, akkor nemcsak a vagyonunk biztonsága, hanem mind az arra nem hivatott szerelő személy, mind pedig saját életbiztonságunk veszélybe kerülhet.

Mindezek megismerésével és megértésével mostmár mindannyian láthatjuk, hogy csak és kizárólag az arra hivatott, erre szakosodott, megfelelő vizsgával rendelkező személy(ekk)el, cég(ek)kel végeztessük el napemes rendszerünk terveztetését és szerelését. Ez a saját érdekünk.

Az előbbiekben leírtak persze nem azt jelentik, hogy vissza kellene riadnunk a legkézenfekvőbb “zöld energia”, a napenergia hasznosításától, Habár veszélyforrások itt is – úgy mint szinte minden, egyéb hagyományos energiatermelő rendszer esetében is – vannak, de ezek negatív hatásai visszaszoríthatók, és megfelelő kvitelezés esetében a minimálisra csökkenthetők. Ha mindent megtettünk ennek érdekében, akkor hosszú ideig, zavartalanul és olcsón élvezhetjük a napenergia biztosította előnyöket.

A napelem rendszer műszaki telepítési feltételei a következő oldalon olvashatók el: Napkollektor rendszerek, Napelem telepítési feltételei | Solartrade Co.; http://www.solartrade.hu/napelem/napelem-telepitesi-feltetelei/

Napelemes rendszer működése SolarEdge Inverter beépítésével

Napelem szerelés a legmodernebb technológiával
Napelemes rendszer működése SolarEdge Inverter beépítésével

Leírásunkat a megismertetés céljából készítettük, nem pedig azért, hogy bárkit elriasszunk egy napelemes rendszer kiépítésétől, kiépíttetésétől. Nem a reklám helye, de cégünk, az ELTSZER Kft. természetesen rendelkezik a napelem szerelés követelményeinek megfelelő tervezői és kivitelezői háttérrel, valamint a megfelelő minőségű napelemekkel és tartozékokkal (pl. Waris), kábelekkel, kapcsoló elemekkel és nyitott a legújabb technológiák alkalmazására is (pl. SolarEdge Inverter – az árnyéktűrő napelemes rendszer eleme, l. a képen).
Az általunk eddig kiépített napelemes rendszerek folyamatosan és megbízhatóan működnek (l. Napelemes szerelés – Referenciák képekben), megrendelőink megelégedésére.

Bármilyen kérdése lenne a napelem szerelés kérdéskörében, elérhetőségi pontjainkon kollégáink állnak szíves rendelkezésére.

Bízunk benne, hogy leírásunkkal segíteni tudtunk munkájában és döntésében.

Köszönjük látogatását!

Az ELTSZER Kft. csapata

Share →
%d bloggers like this: