• Eltszer Kft.
 • Caleo fűtőfilm és fűtés
 • Termosztátok videóbemutatóval - COMPUTHERM
 • Finder relék és automatizálás
 • Kaiser dobozok és technológia
 • Mennekes csatlakozók
 • Napelem szerelés
 • Primo dobozok
 • Symalen technológia
 • Napelemes eszközök

Telepítési tapasztalataink, megállapításaink és észrevételeink egy SolarEdge Inverter beépítésével megvalósított napelemes rendszer kivitelezése kapcsán.

Korábbi cikkeinkben már bemutattuk a SolarEdge Invertert, valamint foglalkoztunk a napelemes rendszer biztonságos telepítésének feltételeivel is. Nos, most arról számolhatunk be, hogy mi, saját magunk milyen tapasztalatokat szereztünk a kivitelezés során.

Bevezetésként egy kis emlékeztető a SolarEdge inverterrel kapcsolatban:

A SolarEdge Inverteres Technológia működése:Árnyékolt napelemes rendszer működése SolarEdge inverter és technológia esetén

Ha napelemes rendszerünkben a hagyományos inverter helyett SolarEdge-t alkalmazunk, akkor rendszerünk ún. “árnyáktűrővé” válik, azaz – szemben a hagyományossal – a rendszer képes lesz kiiktatni az esetlegesen akármilyen okból árnyékba került, vagy ténylegesen meghibásodott napelem modulokat. Mindamellett még egyéb előnnyel is jár: lehetővé teszi vegyes tájolású napelemes rendszerek (a vegyes tájolás azt jelenti, hogy a napelem modulok nem azonos égtáj felé irányulnak) integrációját is, amely idáig vagy egyáltalán nem, vagy pedig csak nagyon nehezen, külön rendszer és sokkal bonyolultabb technológia alkalmazásával volt megoldható.

Biztonságtechnika, élet- és vagyonvédelem a hagyományos, és SolarEdge technológia esetében:

Amint azt már korábban is leírtuk, több napelem modul összekapcsolásakor az egyenáramú feszültség az inverter kapcsain igen magas, akár 300-500 V is lehet (egy modul ~ 30 V, tehát ez már 10 modulnál – 2,5 kW – kb. 300 V, 8 A áramerősség mellett, teljes napsütésben), ami különösen veszélyes. Ezért is emeltük ki azt, hogy a napelem szereléshez mindenképpen szakember szükségeltetik.
SolarEdge Inverterrel – és leválasztó-egységekkel – szerelt napelemes rendszer esetében a napelem modulokon, kikapcsolt inverter mellett mindössze 1 V feszültség jelenik meg a modul kimenetén (nem a napelem modulon, hiszen az leadja a specifikációnak megfelelő névleges feszültséget és teljesítményt, ami esetünkben 30 V DC, 8 A). A napelem modul feszültsége akkor jelenik meg az Inverter kapcsain, ha az Invertert bekapcsoljuk, azaz a buszvonalon az egyes leválasztó modulpk megfelelő vezérlő jelet kapnak (“működési engedélyezés”).SolarEdge Inverter leválasztó modul bekötése - Eltszer kivitelezés

Mai példánkban ezt a funkciót kívántuk letesztelni, és mérési eredményeinket, megállapításainkat közreadni.

Tapasztalatunk a napelem rendszer és SolarEdge inverter telepítésével kapcsolatban:

A telepítési folyamat:

A megrendelt, és általunk tesztelt rendszerhez az általunk forgalmazott Waris napelem modulokat (16 db 250W-os), valamint a WagnerSolar Kft. által forgalmazott SolarEdge invertert használtuk fel, a szükséges kiegészítő anyagokkal és kiegészítőkkel, szabványos szereléstechnológia mellett. A szerelés során különleges körülmény nem merült fel. Az egyes napelem modulokat a vonatkozó technológia előírás szerint rögzítettük a tartószerkezeten, elvégeztük a szükséges kábelezést, valamint elhelyezetük a SolarEdge leválasztó modulokat is a napelem moduloknál. Az “alapszerelési” munka elkészülte után következett a rendszer beüzemelése. A napelem modulok ismételt ellenőrzése (kábelezés, kapocsfeszültség mérés, stb. után) az invertert bekapcsoltuk, és a rendszer üzemelt.

Megállapításaink, észrevételek:

Mindenképpen ki kell emelnünk azt a tényt, hogy a SolarEdge rendszernél az élet- és vagyonbiztonság nagymértékben fokozódik! Megállapításunk alapját az képezi, hogy mérési eredményeink és tapasztalatnk szerint a SolarEdge leválasztó modult tartalmató egyedi napelemes egységből (250 W, 30 V DC, 8 A) nem jut ki számottevő feszültség (csak kb. 1 V) mindaddig, amig a SolarEdge invertert BE nem kapcsoljuk! Mindez azt jelenti, hogy az invrter kapcsain CSAK akkor jelenik meg a napelemes rendszer teljes egyenáramú feszültsége, ha az inverter a kapcsolódó adatbuszon keresztül erre “engedélyt” ad az egyes leválasztó moduloknak. Ezzel a megoldással a szerelés közben bekövetkezhető balesetek számát nagymértékben mérsékelhetjük. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a kivitelezéshez nem szükségeltetik szakember.

Mérési eredményeink mégegyszer: A 16 db napelem modul felszerelése és bekötése, valamint a leválasztó modulok szakszerű illesztése után megmértük a teljes rendszer kapocsfeszültségét, ami a már előzőekben említettek szerint, kikapcsolt SolarEdge inverter mellett mindössze 16x1v= 16 V DC volt. Bekapcsolt inverter esetén az Inverter kapcsain megjelent a modulok összesített DC feszültsége, azaz (napsütéstől függően) max. 16×30 = 480 V DC. Ebből az következik, hogy az élet- és vagyonbiztonság ezen a formán történő biztosítása valós tényen alapul, és a modulok alkalmazásával szerelés esetén a bekövetkezhető balesetek száma minimalizálható.

A kivitelezett, beüzemelt napelemes rendszer (16 modul, 4 kW) az alábbi képen tekinthető meg (a képet a tulajdonos beleegyezésével közöljük):

Napelemek a tetőn, SolarEdge Inverter alkalmazásával - Eltszer kivitelezés

A SolarEdge Inverterrel szerelt napelemes rendszer a mai kor követelményeinek megfelelően hálózatba is köthető, és különbözőrendszeresemények fellépése esetén (pl. modul(ok) meghibásodása) e-mailt is képes küldeni egy megadott Internetes címre. De hogy ne ismételjük magunkat minduntalanul, az alábbiakban összegyűjtöttük a SolarEdge Inverter előnyeit:

A SOLAREDGE Inverter legfőbb előnyei:SolarEdge Inverter - 12-25 év garancia

 • vegyes tájolású rendszer esetén elegendő egy inverter használható, így azok is megvalósíthatják napelemes rendszerüket, akik korábban nem tudták
 • akár különböző típusú és teljesítményű modulok is kombinálhatók, így később gond nélkül bővíthető a rendszer
 • az árnyékolás általi termelés kiesés minimalizálható
 •  maximalizálható a tetőfelület kihasználtsága, mivel kombinálhatunk kisebb és nagyobb modulokat is, illetve olyan helyre is telepíthetünk ahol eddig az árnyékolás miatt nem volt javasolt
 • az inverterek beépített távfelügyeleti rendszerrel rendelkeznek, melynek segítségével minden egyes modul termelése külön nyomon követhető, ezzel a férfi társadalom nagy része azonnal meggyőzhető
 • hiba vagy leállás esetén automatikusan email értesítést kapunk
 • 12 év teljes körű garancia van minden inverterre

Cégünk, az ELTSZER Kft. a SolarEdge Technológia felhasználásával készült napelemes rendszerek tervezésével és kiépítésével is foglalkozik. Bármilyen kérdése lenne akár a SolarEdge Inverter, akár a napelem szerelés kérdéskörében, elérhetőségi pontjainkon kollégáink állnak szíves rendelkezésére.

Köszönjük látogatását!

Az ELTSZER Kft. csapata

Share →
%d bloggers like this: