• Eltszer Kft.
  • Caleo fűtőfilm és fűtés
  • Termosztátok videóbemutatóval - COMPUTHERM
  • Finder relék és automatizálás
  • Kaiser dobozok és technológia
  • Mennekes csatlakozók
  • Napelem szerelés
  • Primo dobozok
  • Symalen technológia
  • Napelemes eszközök

Cikkünkben olyan különféle napelemes megoldások ismertetésével foglalkozunk, amelyek között jelen esetben többcélú, hordozható kivitelű eszközök szerepelnek.

Bár a napenergia felhasználásáról, előnyeiről már igen sok cikk született – így ezek már többnyire ismertek -, mégis szeretnénk mindezt pár szóban mi is összefoglalni mielőtt elkezdenénk az eszközök ismertetésébe.

Miért is jó nekünk a napenergia felhasználása?

A Nap élteti földünket, beleértve a teljes szerves és szervetlen világot. De ha leszűkítjük ezt a kört és csak az energiatermelésre hagyatkozunk, megállapíthatjuk, hogy a Nap tiszta és ingyenes, állandó energiát képes biztosítani ott is, ahol pl. nincsen kiépített elektromos hálózat.
A Napenergia hasznosításához természetesen olyan eszközök is kellenek, amelyek képesek elektromos energiává alakítani a Nap sugárzását. Ezek a napelemek, amelyek különféle napelemes megoldások útján szolgálják az elektromos energia termelését .

Napelemes megoldások: FLEXI PV napelemek minden célra

Napelemes megoldások: FLEXI PV napelemek minden célra

Az ember szinte nem is hinné, milyen széles körűen használhatók fel a napelemek. Ha azonban körülnézünk – akár saját háztartásunkban is -, máris találunk jó néhányat a már “testesült” napelemes megoldások közül, gondoljunk csak pl. a hordozható napelemes zsebszámológépünkre, vagy egy újabb fejlesztésű napelemes kvarcórára.

Hogyan is működik egy hordozható kivitelű napelemes rendszer?

A telepített napelemes rendszerekről már jelen honlapunkon is olvashattak: Napelem szerelés – Miért kell a szereléshez szakember?. Az ott leírtak szerint egy több napelem-táblát tartalmazó – különösen, ha az fixen telepített pl. 250 W-os napelem táblákból áll – rendszer esetében mindenképpen indokolt a szakember jelenléte, hiszen a fellépő feszültségszintek miatt és nem körültekintő, szakértő kiépítés mellett a telepítés az élet- és vagyonbiztonságot is fenyegetheti. Telepített rendszer esetében tehát igen körültekintőnek kell lenni, szakember jelenléte mellett. Nos, ezek után nézzük meg, vajon mit kell teljesítenünk a hordozható napelemes megoldások kapcsán.

A jelenleg ismertetésre kerülő hordozható napelemes megoldások elemei olyan eszközök szerepelnek, amelyek össze- és felszereléséhez, üzembe helyezéséhez szinte minimális villamossági ismeretek szükségesek, persze kellő odafigyelésés precíz munka mellett. Mindezt az alacsony, max. 12V-os napelem kimeneti feszültség is biztonságossá teszi. Természetesen, ha napelemes megoldásunktól 230 V-os váltóáramú kimenetet várunk el – inverter alkalmazásával -, ott már még körültekintőbbnek kell lennünk akár egy ideiglenes kiépítést feltételezve is, ami szakember jelenlétét is szükségessé teheti az adott esetben. Alapelveinknek megfelelően ezúttal is Prémium minőségű napelemes készleteket szeretnénk Önöknek bemutatni.

Visszatérve a rendszer ismertetésére:

A napelemes rendszer alapja tehát maga a napelem, amely speciálisan előkészített, szilícium alapú anyagból készül. A fotoelektromos elvnek köszönhetően, ha ezt a félvezetőt fény éri, akkor elektromos áramot termel.

A napelemes rendszer tájolása:

A napelemeket mindig kültéren kell elhelyezni, és – a mi jelenlegi, magyarországi elhelyezkedésünk alapján – déli irányba fordítani úgy, hogy a napfény lehetőleg merőlegesen essen a felületére. Ehhez célszerű a napelemeket 30-35 fokos szögbn megdönteni. Ez az optimális pozíció, és ekkor képes a legtöbb áramot termelni számunkra.

A hordozható napelemes rendszer működése:

Szemben a telepített napelemekkel, itt a napelem kimenetén a napsugárzás hatására 16 – 18 V feszültségű egyenáram jelenik meg. A hordozható kivitel miatt célszerű valmailyen energia-tároló eszközt is beiktatni, ami célszerűen egy kiegészítő, speciálisan erre a célra tervezett  akkumulátor, illetve kisebb rendszerek esetén akár a gépjármű saját akkumulátora is lehet.
A napsugárzás hatására keletkező elektromos energia az akkumulátort feltölti, és így az egyenletes energiaellátást képes biztosítani kisebb fogyasztóink részére (pufferelés). Ebből következően a napelemes rendszer az akkumulátor töltésére is alkalmas lehet.

A napelemes rendszer teljesítménye:

Ahhoz, hogy az akkumulátorból kinyert eneriamennyiséget napelemes rendszerünkkel pótolni tudjuk, mindenképpen a megfelelő teljesítményű napelemeket kell alkalmazni. A szükséges teljesítmény könnyen kiszámítható, ha tudjuk, milyen berendezéseket kívánunk rendszerünkről működtetni. Célszerű a napelemek teljesítményét 30 – 40 %-al túlméretezni, hiszen ekkor egy estlegesen borúsabb időben sem ér minket csalódás, azaz napelemes rendszerünk üzemképes marad.
A napelem és az akkumulátor közé – a töltés szabályozásának érdekében – egy ún. töltésvezérlő egységet kell beiktatni. Ez szabályozza az akkumulátor töltőáramát és feszültségét, megvédve ezzel a túltöltéstől.
Amennyiben 230 V-os AC (azaz 50 Hz-es váltóáramú) berendezést kívánunk rendszerünkről üzemeltetni, akkor egy utólagos , megfelelő teljesítményű 12 V DC / 230 V AC inverterrel mindez megoldható.

Hordozható napelemes rendszer kapcsolási vázlata napelemmel, töltésvezérlővel, akkumulátorral és fogyasztókkal:

Hordozható napelemes rendszer kapcsolási vázlata napelemmel, töltésvezérlővel, akkumulátorral és fogyasztókkal

A hordozható napelemes rnedszerek alkalmazási területei:

Az alkalmazási terület igen sokrétű: a nap energiájával világíthat, működtethet esetlegesen egy hűtőládát, HI-Fi berendezést, Laptopot, mobiltelefont. A könnyű szerelhetőség és a mobilitás miatt a napelemes egységeket felszerelheti lakókocsijára, hajójára, magával viheti hétvégi házába is. Nos, ezekután nézzük mrg a rendelkezésre álló típusválasztékot:

Fix napelemes készletek:

Napelemes megoldások: Flexi PV napelemes készletek, fix napelemekkel

Flexibilis napelemes készletek – Hajlékony, könnyű és erős:

Napelemes megoldások: Flexi PV napelemes készletek, flexibilis napelemekkel

Hordozható, bárhol könnyedén használható napelemes készletek:

Ha olyan napelemes rendszert keres, amely bárhol, pillanatok alatt felállítható, akkor válassza az összecsukható, hordozható napelemes készlet egyikét. Ezek a készletek beépített állvánnyal, integrált töltésvezérlővel és akkumulátorcsatlakozóval rendelkeznek. A vízálló anyagból készült hodtáska minden esetben tartozék. Alkalmazásuk különösen ajánlott kempingezéshez, de kis méretük és könnyű szállíthatóságuk miatt szinte bármilyen területen alkalmazhatók.

Napelemes megoldások: Hordozható napelemes készletek

Megjegyzések:

Napelemes megoldások: a Flexi PV napelemek időjárásbeli viselkedése1. A napelemek teljesítményét (adattábla) optimális besugárzási feltételeket alapul véve adják meg.
Mindez azt jelenti, hogy az adott napelem a specifikációban megadott teljesítményét csak tiszta, napos időben és optimális tájolást feltételezve (a napsugár beesési szöge 90 fok) képes leadni.

2. A napelem panelekt stabilan kell rögzíteni. Napelemes készleteinkhez – azok tartozékaként vagy opcionálisan – rögzítő konzolok széles választékát tudjuk biztosítani. Az adott felhasználáshoz legmegfelelőbb rögzítési megoldást természetesen segítünk kiválasztani. A járművekhez, hajókhoz való rögzítéshez ipari ragasztókat biztosítunk.

Flexi PV napelemek rögzítése, ábrák

A fent ismertetett Flexi PV napelemek forgalmazásával cégünk, az ELTSZER Kft. is foglalkozik és Webáruházunkban a teljes termékkínálat megtalálható és megrendelhető. Az itt elhelyezett képek a Magyarországi Hivatalos Képviselet engedélyével szerepelnek oldalunkon.
Bármilyen kérdése lenne akár a Flexi PV napelemek, akár egyéb napelemes megoldások és napelem szerelés kérdéskörében, elérhetőségi pontjainkon kollégáink állnak szíves rendelkezésére.

Köszönjük látogatását!

Az ELTSZER Kft. csapata

Share →
%d bloggers like this: