• Eltszer Kft.
 • Caleo fűtőfilm és fűtés
 • Termosztátok videóbemutatóval - COMPUTHERM
 • Finder relék és automatizálás
 • Kaiser dobozok és technológia
 • Mennekes csatlakozók
 • Napelem szerelés
 • Primo dobozok
 • Symalen technológia
 • Napelemes eszközök

Vajon helyettesíthetik-e a LED Modulok a hagyományos izzós világítást? Kell-e valamilyen kompromisszumot kötnünk az energiatakarékosság jegyében (megvilágítás, színhőmérséklet, stb.)? Melyik LED modul alkalmas pl. családi házak, vagy esetlegesen lépcsőházi lámpatestek világításának korszerűsítéséhez?

Túl sok kérdés ez egy sorban, de mindezek sokunkban felmerülhetnek a címsor elovasását követően. Nos, jelen írásunkban egy konkrét példa elemzésén keresztül szeretnénk válaszokat kapni ezen kérdésekre, miközben bemutatjuk az LM 12/140M és LM 12/140H típusú, vadonatúj fejlesztésű LED modulokat is. De, mindezek előtt egy rövid kis történelem a világítástechnika fejlődéséről, évszámok nélkül.

Az izzólámpák és fejlődésük:

Hagyományos 230 V/100 W-os izzóHabár az izzólámpa felfedezése – ami Edison nevéhez köthető – óta már jónéhány év eltelt, az izzós világítás alapelve lényegében nem változott: légüres – vagy esetleg nemesgázokkal töltött – búrával körülvett, zárt térben egy vezetőn keresztül (amely kezdetben a szén, platina, ozmium, majd a Wolfram volt) – áramot folyatunk keresztül, és az ennek hatására felizzik és fényt ad le.  Ebben az alapelvben máris találkozunk az “áram” fogalmával, amely gyakorlatilag az izzószál izzását hivatott szolgálni. Minél nagyobb fényt akarunk elérni egy izzólámpával, annál nagyobb áramot kell átvezetnünk az izzószálon, ami persze előbb-utóbb az élettartam rovására megy. Természetesen ha betartjuk az izzóláma gyártójának előírásait – pl. 230 V névleges feszültség és nem több -, akkor hagyományos izzólámpánk kb. 1000 óráig működőkepes lesz, szinte semmit sem veszítvén kezdeti fényáramából. Ha azonban figyelembe vesszük azt a tényt, hogy ez a hagyományos izzólámpa a betáplált teljesítmény mintegy max. 2-2.5 %-át hasznosítja fény formájában (a többi hő formájában távozik), akkor máris elgondolkodtató ezen megoldás gazdaságossága. A halogén lámpák esetében a mutatók némileg jobbak a fény javára, de még mindig nem megnyugtató, ha a fény/fogyasztott energia arányát tekintjük.

Ha az izzólámpák működéséről többet kíván megtudni, úgy erről itt olvashat többet: Izzólámpa: https://hu.wikipedia.org/wiki/Izzólámpa

LED modulok általánosságban – az energiatakarékosság jegyében:

Kezdetben a LED-eket pusztán kontroll (visszajelző) fények jelzésére alkalmazták kis fogyasztásuk (tipikusan ~ 1.5 V & 10 mA = 15 mW), igen csekély hőleadásuk és helyigényük miatt. Több kutató azonban felismerte a bennük rejlő lehetőséget, és erőteljes kutatásokba fogtak. A kezdetben “született” LED-es világítási megoldások még közel sem hoztak olyan eredményt, amelyek széleskörű alkalmazást tettek volna lehetővé, hiszen sem a fénysűrűség, sem pedig az előállított fény színhőmérséklete nem tette lehetővé ezt. Hiába szerepelt egy-egy LED-es világítás műszaki adatlapján az, hogy 6 W-al ki lehet váltani akár 60 W-os hagyományos izzót, a gyakorlat ezt megcáfolta, hiszen az irányított világítási karakterisztika – ún. “lyukhatás”, mint a halogén spot lámpák esetében – miatt a felhasználó nem volt megelégedve a nyújtott világítási teljesítménnyel.
A technikai és technológia fejlődés azonban nem állt meg, és a “fenyőfa-ledsor” és LED-es zseblámpák után megjelentek a lényegesen nagyobb szögből is azonosan látható képernyőjű TFT monitorok és LED TV-k, valamint új perspektíva nyílt az igen nagy fénysűrűségű, félvezető alapú megvilágítási egységek alkalmazási lehetősége előtt is, mindez meglepően kis energiafelhasználással párosulva.

Hagyományos 230 V/100 W-os izzó adatai és energiaosztálya

Hagyományos 230 V/100 W-os izzó adatai és energiaosztálya

Az energiafelhasználás – energiatakarékosság mellett álljon példának két szám:

Amíg egy hagyományos 230V-ra készített 100 W-os izzólámpa (“E” energiaosztály) 1050 lumen fényáramot képes biztosítani (2800K színhőmérséklet, meleg-fehér (warm-white)), addig pl. az LM 12/140 típusú, 230 V-os hálózatra készült LED Modul 1300 lument ad (2800K színhőmérséklet, meleg-fehér (warm-white)), mindezt 12 W teljesítményfelvétel mellett!

Ahogyan ez a példából is látható, az eltérés igen jelentős: a LED Modul 1/8 teljesítményfelvétel és azonos színhőmérséklet mellett még 23 %-al több fényt is ad!

Mindezen tények után már csak gazdaságossági (“pénztárca”) megfontolásokra van szükség. Nos, nézzük a tényeket:

 • Ha új építésű házban akarjuk alkalmazni a LED-es megvilágítást, akkor a világítási áramköröket nem kell túlméreteznünk, hiszen egy 1.5 mm2 keresztmetszetű rézveteték 16 A névleges terhelést képes határterhelésként elviselni. Ez 230 V-on 3680 W-ot jelent, ami elképesztő teljesítmény LED modulokra visszaosztva. Szemben tehát a halogénlámpás megoldásokkal, ahol már csak egy 1 db 12 V/ 50 W-os izzó is saját vezetékrendszer kiépítését igényli – nem beszélve itt a szükséges transzformátorokról, kiegészítőkről, vezérlő egységekről -, itt a szükséges vezetékrendszer lényeges egyszerűbb, és ezáltal olcsóbb is.
 • Ha régi építésű házakban, pl. társas- vagy családi házakban alkalmazzuk e LED Modulokat, akkor szinte “fellélegezhetünk”: az eddig szinte túlterhelt, régi alumínium MM-fal vezetéket is tartalmazható hálózatunk minden nehézség és probléma nélkül képes szállítani az 1/8 (egy-nyolcad) -ra csökkent terhelést. Persze ez nem ment fel minket a rendszeres karbantartás alól, de nem kell attól félnünk, hogy régi vezetékrendszerünket mindezzel túlterheljük.

Mindkét esetben igaz lesz az a tény, hogy esedékes villanyszámlánk lecsökken, mármint ami az ezen eszközök energiaellátására vonatkozó részt illeti. Mindezzel szemben már csak a készülékek, azaz pl. a LED modulok kereskedelmi ára áll, illetve a beruházás megtérülési ideje. A számok itt is magukért beszélnek:
Egy átlagos, hagyományos 230V/100 W-os izzó kb. 350,- Ft-ba kerül, jelen árak szerint. Élettartama a legjobb esetben 1000 óra. A példánkban szerepelő LM 12/140M (“Meleg”, 2800K színhőmérsékletű fényt adó) ill. LM 12/140H (“Hideg”, 4200K színhőmérsékletű fényt adó) 230 V/12 W LED Modulok  ára mintegy 3500 Ft, azonban várható élettartamuk minimum (a legpesszimisztikusabb esetben is) 10.000 óra. Ennek megfelelően a hagyományos izzóra vonatkozó fajlagos költsége: 1000/10000*3500 Ft = 350 Ft, ami a legrosszabb esetet feltételezve (10.000 üzemóra, aminél a LED modul 3x többet tud)) éppen egyezik a hagyományos izzó árával. Azaz, a LED modul megvásárlásával – hiába tűnik az jelen pillanatban drágábbnak – NEM veszítünk pénzünkből! Sőt, tudván azt a tényt, hogy a LED modulok energia-fogyasztása a hagyományos izzók 1/8-a, a megtakarítás – valamint a “befekektetés” megtérülése – folyamatosan is tapasztalható és mérhető. A LED modulok további előnye pl. a kompakt fénycsövekkel szemben is, hogy bekapcsoláskor azonnal világítanak – nincs “felizzási” idő, így olyan helyeken is alkalmazhatók, ahol gyakori kapcsolgatások történhetnek (például lépcsőházi világítás, ahol a kompakt fénycsövek alkalmazása elvileg szóba sem jöhet).
Nos, ezek után nézzük meg a példánkban szereplő LED modulok főbb paramétereit.

230 V/12 W-os LM 12/140M és LM 12/140H típusú HOME LED Modulok mágnesezhető lámpatestekhez

LM 12/140M és H LED Modulok befoglaló méretei

LM 12/140M és H LED Modulok befoglaló méretei

Ezek a LED modulok – kialakításuk alapján – alkalmasak arra, hogy minden olyan lámpatestbe könnyedén behelyezhetőek legyenek, amelyek “mágnesezhetőek”, magyarul mágnesezhető fémből készült alaptesttel rendelkeznek. Hol találunk ilyeneket háztartásunkban?
Nos, eléggé sok modell így épül fel, említsük példának az úgynevezett “UFO” lámpákat, melyek a formájukról nyerték a köztudatba is beivódott elnevezésüket. Ezek a UFO lámpák nem csak háztartásunkban fordulhatnak elő, hanem nagy tömegben találkozhatunk velük pl. társasházak lépcsőházi világítását kiszolgáló eszközként is. Ez utóbbi esetben különösen megfontolandó a hagyományos izzók cseréje LED modulos fényforrásokra, hiszen egy lépcsőházi világítás igen gyakran használt “berendezés”, ráadásul mindig előre megadott ideig világít, és meglehetősen sűrűn kapcsolgatják (gyakori kapcsolgatásoknál egy világítás-korszerűsítés során a kompakt fénycsöves, úgyszintén energiatakarékos megoldás szóba sem jöhet). Ezek után nézzük meg az LM 12/140M és H típusok műszaki jellemzőit:

 • A LED Modul egyszerűen szerelhető be a legtöbb „UFO” lámpába
 • A Modul hatékonyabban világítja meg környezetét, mint a hagyományos, eddig alkalmazott egyéb LED fényforrások
 • Energiatakarékos világítási megoldás lakásba, lépcsőházba, garázsba, üzletbe, hotelba…
 • Választék:
  – Meleg fénnyel pihenéshez és gyerekszobába: LM 12/140M
  – Hideg fénnyel munkához vagy a közös helyiségekbe: LM 12/140H
 • Rögzítési mód: gyors, praktikus, mágneses rögzítés
 • Teljesítmény adatok: 230 V AC, 12 W
LM 12/140H típusú LED Modul dobozban

LM 12/140H típusú LED Modul dobozban – Az M típus csupán színhőmérsékeltében különbözik

Hogyan szerelhetők be a LED modulok az UFO lámpákba?

Bár a szerelési művelet nem bonyolult, a balesetek elkerülése miatt a szerelést mindenképpen javasolt szakemberrel elvégeztetni! Feszültség alatt NE szereljünk!
Először is távolítsuk el a meglévő foglalatot, majd egyszerűen szereljük be és csatlakoztassuk a vezetéket. A Szerelési és Használati utasítás megtalálható a csomagban.

Az LM 12/140M és LM 12/140H LED modulok forgalmazásával cégünk, az ELTSZER Kft. is foglalkozik és a termékek Webáruházunkban is megtalálhatók. Bármilyen kérdése lenne a LED Modulok kérdéskörében, elérhetőségi pontjainkon kollégáink állnak szíves rendelkezésére.

Köszönjük látogatását!

Az ELTSZER Kft. csapata

Share →
%d bloggers like this: