• Eltszer Kft.
 • Caleo fűtőfilm és fűtés
 • Termosztátok videóbemutatóval - COMPUTHERM
 • Finder relék és automatizálás
 • Kaiser dobozok és technológia
 • Mennekes csatlakozók
 • Napelem szerelés
 • Primo dobozok
 • Symalen technológia
 • Napelemes eszközök

ETI Professzionális kiselosztó-rendszerek és készülékek az ELTSZER Kft-nél

Egy kis történelem, az ETI-ről:
ETI Professzionális kiselosztó-rendszerek és készülékekA szlovén ETI Elektroelement d.d. tevékenységét az 1950-es években kezdte, és jelenleg az európai villamos szakma elismert cége. Kezdetben – a kézművesség hagyományait őrző kis porcelángyárként – villamos termékeke alkatrészeit, majd pedig az olvadóbiztosítók kerámiáit, végül pedig magukat az olvadó biztosítókat kezdték gyártani. Az ETI jelenleg is meghatározó szerepet tölt be Európában az olvadóbiztosítók és a műszaki porcelán termékek gyártásában.

Az 1970-es évektől kezdve – az olvadóbiztosítók mellett – az ETI kismegszakítók gyártásával is is foglalkozik. Ennek eredményességét – és az állandó fejlődést – bizonyítja, hogy a cég az eltelt esztendők alatt már hat generációt fejlesztettek ki a kismegszakítók tekintetében. Ezzel egyidőben indult meg az áramvédőkapcsolók – köznyelven “Fi-relék” – fejlesztése és gyártása is. Az ETI termékeivel 1990-ig az egyész jugoszláv piacot, és a balkán nagy részét is ellátta, 1990 után pedig az értékesítés nagy része a nyugat-európai országokra tevődött át, bizonyságot adva ezáltal az ETI termékeinek minőségét és magas műszaki színvonalát.

Az ETI mindamellett a kisfeszültségű elosztó-berendezések és készülékek széles választékát is kínálja. Saját termékeikből komplett energiaátviteli elosztó-berendezések építhetők fel, amelyek jelen pillantban felveszik a versenyt bármely, közismert gyártó termékeivel.

Az ETI termékek nagy előnye továbbá, hogy az általuk összeállított kiselosztó-rendszerek – pl. lakáselosztók – “gyári formájukban”, azonnal megfelelnek a hazai követelményeknek – pl. az MSZ EN 61439-1:2012 szigorú előírásainak.

Mindez azt jelenti, hogy az ETI kereskedelmi forgalomban kapható termékei már komplett, átadási szintű dokumentációval  – pl. dokumentált, egyedi számozású mérési jegyzőkönyvvel – érkeznek a vásárlóhoz.

Ezen azoldalon az  ETIMER63 professzionális kiselosztó-rendszer és a hozzátartozó készülékek bemutatásával foglalkozunk.

Az ETIMER63 név gyakorlatilag kisfeszültségű, 63A-ig alkalmazható Moduláris energia elosztó és védelmi rendszert takar. Elemei a következők:

ETIMAT6 3 fázisú kismegszakítóKismegszakítók:

ETIMAT6 kismegszakítók: A kismegszakítók szerepe jól ismert egy elektromos hálózatnál. Az ETIMAT6 család 6A – 63A, 1f  és 3 f kivitelben kapható, és különböző tartozékok is rendelhetők hozzájuk, mint pl. pólustakaró, vagy plombáló elem. Képünkön egy 3 fázisú kismegszakító látható.

EFI-4A áram-védőkapcsolóÁram-védőkapcsolók:

Az áram-védőkapcsolók (közismerten Fi-relék”) gyakorlatilag az élet védelmét szolgálják kisfeszültségű hálózat esetén. Az ETI termékválasztékában a következő típusok szerepelnek:
EFI-2A, EFI-2AC:
2 pólus, Hibaáram: 0,03A – 0,5A; Névleges áram: 16A – 100A
EFI-4A, EFI-4AC: 4 pólus, Hibaáram: 0,03A – 0,5A; Névleges áram: 16A – 100A
A képen egy EFI-4A típusú készülék látható.

KZS-2M áram-védő kismegszakítóÁram-védő kismegszakítók:

Az áram-védő kismegszakítók ötvözik az áram-védőkapcsolók és a kismegszakítók előnyeit, és úgyszintén az élet védelmét szolgálják. Sajátosságuk, hogy működésük független a hálózati feszültségtől.
Az ETI termékválasztékában a következő típusok szerepelnek:
KZS-2M A, KZSM-2 AC: Hibaáram: 30 mA, I= 6A – 40A
A képen egy KZS-2M A típusú készülék látható.

ETITEC D túlfeszültség levezetőTúlfeszültség levezetők:

ETITEC C, EV: Beltéri felhasználásra tervezett túlfeszültség levezetők. A C osztályba tartozó túlfeszültség levezetők megfelenek a VDE class C szabvány előírásainak. Ez IEC II. kategóriás védelmet jelent. Alelosztó szekrények védelmére szolgálnak, másodlagos védelemként villám okozta indirekt túlfeszültségek ellen. Tartós károsodásuk esetén túláramvédelem lép működésbe, ezt vizuálisan is jelzi a meghibásodott túlfeszültség levezető.
ETITEC C 255/20G: gáz-kisülési csővel működő túlfeszültség-levezető, villám okozta indirekt kisülések védelmére. Az N-PE vezetők leválasztására szolgál TT hálózatokban.
ETITEC D: Beltéri felhasználásra tervezett túlfeszültség levezetők. A D osztályba tartozó túlfeszültség levezetők megfelenek a VDE class D szabvány előírásainak. Ez IEC III. kategóriás védelmet jelent. Közvetlenül a védett terhalés elé kell beépíteni. Véd a villám okozta közbetett túlfeszültség ellen. Tartós károsodásuk esetén hővédelem lép működésbe, ezt vizuálisan is jelzi a meghibásodott túlfeszültség levezető. Meghibásodáskor csak a varisztor betétet kell cserélni. A DIN sínre erősíthető alapon marad a burkolat. A készülékhez távjelzés is rendelhatő. A csatlakoztathatő vezeték keresztmetszet 35 mm2.
Képünkön egy ETITEC D túlfeszültség levezető látható.

PCF-8 3 fázisú biztosítós szakaszolóBiztosítós szakaszolók hengeres biztosító betétekkel:

PCF 8: Névleges Áram: max. 32A; Névleges feszültség: 400V; Üzemmód: AC22B
PCF 10: Névleges áram: max. 32A; Névleges feszültség: 690V AC, 1000V DC; Üzemmód: AC22B
Képünkön egy PCF 8 3 fázisú biztosítós szakaszoló látható.

STVD02 3 fázisú biztosítós szakaszoló kapcsolóBiztosítós szakaszoló kapcsolók:

STVD02: Névleges áram: 63A; 1 fázisú és 3 fázisú kivitel. Alkalmazási kategória: AC22

Képünkön egy 3 fázisú STVD02 készülék látható.

LAS forgócsapos szakaszoló kapcsoló, piros-sárga karralForgócsapos szakaszoló kapcsolók:

LAS: Névleges áram: 16-125A. A készülékek 1 fázisú és 3 fázisú, valamint fekete és piros-sárga forgató- karral felszerelt kivitelben kaphatók.

Képünkön egy LAS látható, piros-sárga karral.

SV 3 fázisú karos szakaszoló kapcsolóKaros szakaszoló kapcsolók:

SV: Névleges áram: 16A – 125A; Kpaható 1 fázisú és 3 fázisú kivitelben; Üzemmód: AC23B, AC-22B

Képünkön egy 3 fázisú SV karos szakaszoló kapcsoló látható.

EVESIS moduláris készülékekek:

EVESIS T216 nyomógomb kapcsolási ábrávalAz EVESIS készülékek felhasználása az épületvillamosság területén:

 • Váltókapcsolók: kézi-automatikus átkapcsolás
 • Háromállású váltókapcsolók: veérlő rendszerekben (kézi – kikapcsolt – automata átkapcsolás)
 • Nyomógombok: nagyobb terhelések be és kikapcsolása mágneskapcsolókon, reléken, impulzusreléken keresztül
 • Nyomógombok jelzőfénnyel: készülékek állapotának vezérlése és kijelzése
 • Jelzőkészülékek – jelzőlámpák, csengők és berregők: készülékek állapotainak kijelzésére és hangjelzésre
 • Segédkészülékek: tápegységek, moduláris dugaszoló aljzatok

Névleges áram: 16A, 25A; Üzemmód: AC-22A, AC-11

Képümkön egy EVESIS T216 nyomógomb látható, kapcsolási ábrával.

Moduláris kontaktorok:

R25 moduláris mágneskapcsoló (kontaktor)A moduláris mágneskapcsolók (kontaktorok) különböző célokra alkalmazhatók, mint pl.:

 • elektromos világítás bekapcsolása
 • különböző szivattyúk bekapcsolás
 • fűtő készülékek bekapcsolása
 • villanymotorok bekapcsolása
 • egyéb vezérlési funkciók

A moduláris mágneskapcsolók alaptípusai az R20, R25, R40 és R63 jelű mágneskapcsolók, melyek szabványos 35 mm-es (EN 50022) sínre rögzíthető kivitelben készülnek. A mágneskapcsolók lezárhatók zárófedéllel, valamint szerelhetők RH11 segédérintkezőkkel is.
Az ETI mágneskapcsolók nagy előnye a halk működés, a mechanika kiváló működése és hosszú élettartama.
A műszaki specifikációk megfelenek az alábbi szabványok követelményeinek: EN-60947-4-1; EN-60947-5-1; VDE0660; IEC947-4-1; IEC947-5-1.
Képünkön egy R25 moduláris mágneskapcsoló (kontaktor ) látható.

Vezérlő készülékek:

SHT-1 kapcsolóóraCRM-91H, CRM-93H multifunkciós időrelék
CRM-2H időrelék
CRM-4 lépcsőházvilágítás kapcsoló
SHT-1, SHT-1/2, SHT-3 és SHT-3/2 kapcsolóórák
MR-41 villamos impulzusrelék (memóriarelék)
SOU-1 alkonykapcsoló + érzékelő
Képünkön egy SHT-1 kapcsolóóra látható.

DIDO lakossági elosztó szekrények:

A DIDO rendszerű elosztó-szekrények felszerelhetők lakóházakban, iskolákban, kereskedelmi létesítményekben, falon kívül, vagy süllyesztett kivitelben. A DIDO elsoztók megfelenek a DIN 43871 és DIN 57603 szabványok előírásainak. További előnyös jellemzőjük, hogy bőséges helyet biztosítanak a kábelek számára: a minimális távolság a szerelősín és a takarókeret között 115 mm. Az egyes sorok közötti távolság (amennyiben készülékeink több sorban helyzkednek el) 125 mm, így pl. maximális számú kimegszakítóval szerelve is elegendő hely áll rendelkezésünkre a kábelezéshez.
Az elosztó-szekrény kettős szigetelésű. A moduláris felépítésnek köszönhetően a fel- és leszerelés igen könnyű.

DIDO lakossági elosztó-szekrények - ETI Professzionális kiselosztó-rendszerek és készülékek

DIDO-E kiselosztó-szekrények:

DIDO E egysoros kapcsolószekrényA DIDO-E elosztó-szekrények két változatban kaphatók: falra szerelhető és süllyesztett kivitelben, valamint egy, két és háromsoros nagyságban.
Rendelhetők tömör és átlátszó ajtóval, valamint kiegészítő készlet segítségével zárhatóvá is tehetők. A lakossági elosztószekrények a szabványos (DIN) szerelősínek alkalmazása és a moduláris felépítés miatt gyorsan összeszerelhetőek. A PE és N sín az elosztókhoz mellékelt.
Az elosztószekrények megfelenek a szigetelési követelményeknek és az IEC 60670-24 szabvány előírásainak.

DIDO Global kiselosztó szekrények:

DIDO Global kapcsolószekrényA DIDO GLobal süllyesztett kivitelű, kompakt elosztószekrény. Előnyösen alkalmazható lakóházakban, iskolákban, kereskedelmi létesítményekben.
A DIDO Global főbb jellemzői:

 • II. érintésvédelmi osztályú, teljesen szigetelt fali doboz soros kábelbevezetéssel, alsó és felső csatlakozás is lehetséges.
 • Belső maszk: levehető műanyag lap, 12+2 modulnyi készülék hely soronként (1 modul=17,5 mm)
 • Felületbe simuló keret és ajtó: 18 mm-en belül szintbe hozható. Az ajtó elfordítható zárral csukható. Kulccsal történő záráshoz külön rendelhető az SSGL-S tartozék.

Változatok:
1. 14 modulos, 1 soros elosztószekrény
2. 28 modulos, 2 soros elosztószekrény
3. 42 modulos, 3 soros elosztószekrény
A szállított készlet tartalma: burkolat, készülék-tartók, fedél, nulla- és földelő (PE) sínek, rögzítő elemek gipszkarton falhoz, szerelésiutasítás, jelölő címkék.

DIDO ECH kiselosztó szekrények IP65 védettséggel:

DIDO ECH kapcsolószekrényekA DIDO ECH elosztó-szekrények falra szerelhető kivitelben készülnek, egy, két és háromsoros nagyságban.
Nedvesség, por és szennyeződés behatolása ellen magas szinten védettek (IP65). A tokozat anyaga műanyag (ASA, azaz Akrilsztirol-Akrilonitril), amely jó villamos szigetelő és mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, ellenáll az UV sugárzásnak, valamint színtartó. Ajtajuk átlátszó műanyag (polikarbonát). Kiegészítő készlet segítségével az elosztó-szekrények zárhatóvá tehetők. A kábelek bevezetése tömszelencéken keresztül történik.
A szabványos (DIN) szerelősínek és a moduláris felépítés miatt könnyen és gyorsan összeszerelhetőek. A PE és N sínek tartozékok.

Az elosztószekrények megfelelnek a vonatkozó szigetelési követelményeknek és az IEC 60670-24 szabvány előírásainak.

Összefoglalás, az ETI kiselosztó-rendszerek és készülékek előnyei:

Amint azt bizonyított tény, az ETI termékei mind minőségben, árban, mind pedig szerelhetőség tekintetében megfelenek az előírásoknak és az elvárásoknak. További igen nagy előnyük az, hogy pl. az előre összeszerelt ETIDO típuselosztó-család – amely egy új, komplex termék, magában foglalván a kiselosztókhoz szükséges valamennyi alkotóelemet, know-how-t és a vonatkozó szabvány által megkövetelt tanúsítványt és dokumentációt –  azonnal szerelhető, és még biztonságosabbá és költséghatékonyabbá teszi a kivitelezést. Így a jó ár/érték arány mellett versenyképes még egyéb, a piacon kapható termékekkel szemben is. AZ alábbi képen egy ilyen ETIDO kiselosztót mutatunk be:

ETIDO kiselosztó minőségi tanúsítvánnyal

A bemutatott termékek természetesen kaphatók mind kiskunfélegyházi üzletünkben, mind pedig Webáruházunkban is. Bármilyen kérdése lenne az ETI Professzionális kiselosztó-rendszerek és készülékek kérdéskörében, elérhetőségi pontjainkon kollégáink állnak szíves rendelkezésére. A DIDO elosztó-szekrényekről készített rövid katalógust a linkre kattintva (új “fülön” nyílik) nézheti meg, illetve töltheti le: ETI-DIDO.pdf (~400 kByte).

Bízunk benne, hogy leírásunkkal megkönnyítjük az Ön munkáját is.

Köszönjük látogatását!

Az ELTSZER Kft. csapata

%d bloggers like this: