• Eltszer Kft.
 • Caleo fűtőfilm és fűtés
 • Termosztátok videóbemutatóval - COMPUTHERM
 • Finder relék és automatizálás
 • Kaiser dobozok és technológia
 • Mennekes csatlakozók
 • Napelem szerelés
 • Primo dobozok
 • Symalen technológia
 • Napelemes eszközök

Miért árnyéktűrő az a napelemes rendszer, amely SolarEdge inverter beépítésével készült?

where can you purchase clomid Lehet egyáltalán olyan napelemes rendszert kiépíteni, amely “kivédi” az árnyékot?

Nos, az “árnyék” fogalma egy napelemes rendszer esetében nem más, mint a hasznos felület részben, vagy egészbeni eltakarása valamilyen rendeltetésszerűen oda nem illő környezeti tárgy, növényzet – pl. egy adott fa növekvő lombkoronája – állatok – pl. extrém esetben : leszálló madárraj -, időjárási jelenség – pl. hó – által. A rendszerben fellépő “technikai árnyékot” az adott napelem meghibásodása is okozhatja, bármilyen külső tényező behatása nélkül.
A napelem rendszeren keletkező “árnyék” – ami határesetben az adott napelem teljes üzemkiesését is okozhatja – a beépített teljesítmény rohamos csökkenését eredményezi. Ha ez a jelenség tartós, akkor – túl azon, hogy lehetlenné teszi a gazdaságos üzemeltetést -, ez esetlegesen a teljes rendszer kieséséhez és meghibásodásához vezethet.

Válaszunk: bár az árnyék jelensége önmagában nem védhető ki – jóllehet fokozott odafigyeléssel csökkenthető – , de az okozott következmények nagymértékben mérsékelhetők, ha egy újszerű technikai megoldást alkalmazunk, amely a SolarEdge Inverter formájában “testesül” meg..

Mitől válik “árnyéktűrővé” az a napelemes rendszer, amely SolarEdge inverter beépítésével készült?

SolarEdge egy- és háromfázisú inverterek

SolarEdge egy- és háromfázisú inverterek

Tömören fogalmazva, az ezen a módon elkészített napelemes rendszer képes a hibás, illetve árnyékolt elemeket a megadott struktúrának megfelelően elhatárolni a működő elemektől, ezáltal biztosítván a működőképességet.
A SolarEdge több kivitelben kapható (pl. egyfázisú: 2200 W- 6000 W, és háromfázisú: 4000 W – 17000 W) inverterei nagymértékben eltérnek a hagyományos pl: Fronius vagy SMA inverterektől, hiszen a különleges technológiának köszönhetően a napelemes rendszer teljesítménye akár 25%-al növelhető.
A technológia működése az alábbi egyszerűsített ábrán figyelhető meg:

Napelemes rendszer működése SolarEdge Inverter beépítésével

Napelemes rendszer működése SolarEdge Inverter beépítésével

Ezek után ismerkedjünk meg a SolarEdge Technológiával kiépített napelemes rendszer néhány nagyon fontos jellemzőjével:

 • vegyes tájolású rendszer esetén elegendő egy inverter használata
 • akár különböző típusú és teljesítményű modulokat is kombinálhatunk
 • az árnyékolás általi termelés kiesés minimalizálható
 • maximalizálhatjuk a tetőfelület kihasználtságát, mivel kombinálhatunk kisebb és nagyobb modulokat is, illetve olyan helyre is telepíthetünk ahol eddig az árnyékolás miatt nem volt javasolt
 • az inverterek beépített távfelügyeleti rendszerrel rendelkeznek, melynek segítségével minden egyes modul termelése külön nyomon követhető
  hiba vagy leállás esetén automatikusan email értesítést kapunk
 • a gyártó 12 év teljes körű garanciát vállal minden SolarEdge inverterre

Hogyan működik a Solar Edge Technológiával kiépített napelemes rendszer?

Hagyományos inverterrel kiépített napelemes rendszer

A HMKE kiépítés alapját képező hagyományos invertert alkalmazó napelemes rendszerek esetében az egyes naplemek-modulok soros kapcsolást alkotnak (típustól függően 30 V körüli névleges feszültség/napelem modul). Mindennek az a célja, hogy az egyenáramú – DC – körben folyó áram azonos nagyságú legyen és lehetőség szerint ne haladjon meg extrém nagyságokat (így a szükséges kábel keresztmetsze is könnyebben kezelhető, valamint az azon keletkező feszültégesés is kevesebb). A közvetlen galvanikus kapcsolat miatt bármelyik modul teljesítmény-csökkenésekor – pl. árnyékolás, vagy meghibásodás következtében – az egész rendszer teljesítménye romlik. Az adott elem teljes kiesése esetében – pl. műszaki hiba, teljes megrongálódás – pedig a teljesítményleadás akár meg is szűnhet. Végső esetben – az előzőekből következően – a nagy felületű és tartós árnyékolás az adott elem tönkremeneteléhez is vezethet.
Az alábbi ábra jól érzékelteti a hagyományos inverterrel kiépített rendszer működését (a soros kapcsolás itt rendszerszinten értendő):

Árnyékolt naplemes rendszer működése hagyományos inverter esetén

Árnyékolt naplemes rendszer működése hagyományos inverter esetén

SolarEdge inverterrel és technológiával kiépített napelemes rendszer:

A SolarEdge inverter és technológia esetében az egyes napelem-modulok soros kapcsolása ugyan megmarad, de minden egyes napelem-modulnál egy úgynevezett “optimalizáló modul” kerül elhelyezésre. Ez a modul gyakorlatilag képes érzékelni a felügyeletére bízott napelem-egység meghibásodását, és ebben az esetben leválasztja azt a fő rendszerről. A SolarEdge Inverter alkalmazkodik a kialakult helyzethez, és ennek megfelelően szolgáltatja továbbra is az energiát. Mindamellett a már említett beépített távfelügyeleti funkció segítségével a leválasztásról – vagyis a műszaki hibáról – adott esetben e-mail értesítést is kaphatunk (amennyiben helyi IT hálózatunk ezt lehetővé teszi).
Az alábbi ábrán nyomon követhetjük  rendszer működését (a soros kapcsolás itt rendszerszinten értendő):

Árnyékolt napelemes rendszer működése SolarEdge inverter és technológia esetén

Árnyékolt napelemes rendszer működése SolarEdge inverter és technológia esetén

Összefoglalás a SolarEdge inverter és technológia előnyeiről:

Habár a rendszer a hagyományos inverterrel készült rendszernél valamivel drágább, mégis megéri az alkalmazása, hiszen bármely rendszerelem meghibásodása esetén teljes rendszerünk továbbra is működőképes marad. Emellett a monitoring funkciónak köszönhetően a hibás elem is könnyedén azonosítható és cserélhető.

Az alábbiakban megtekinthetjük a hivatalos forgalmazó Wagner Solar Hungária Kft. videóját (magyar nyelvű magyarázó szöveggel):


A SolarEdge Inverterhez illeszkedő napelemek típusa gyakorlatilag bármilyen lehet, feltéve, hogy teljesítik a vonatkozó követelményeket. Mi az általunk forgalmazott napelemek beépítését javasoljuk – különös tekintettel a Waris napelemekre – , amelyek minden kivitelben messzemenően megfelelnek az előírásoknak.

Cégünk, az ELTSZER Kft. foglalkozik a SolarEdge Technológia felhasználásával készült napelemes rendszerek tervezésével és kiépítésével. Bármilyen kérdése lenne akár a Moore SolarEdge Inverter, akár a hectically napelem szerelés kérdéskörében, elérhetőségi pontjainkon kollégáink állnak szíves rendelkezésére.

Köszönjük látogatását!

http://bakedbyjosephine.com/type/gallery Az ELTSZER Kft. csapata

Források: a bejegyzésben felhasznált képek és videó a Wagner Solar Hungária Kft. tulajdonát képezik (http://wagnersolar.hu/megujulo_hirek/solaredge_inverter/). Cégünk, az ELTSZER Kft. a Wagner Solar Hungária Kft. kereskedelmi partnere.

Share →
%d bloggers like this: