• Eltszer Kft.
 • Caleo fűtőfilm és fűtés
 • Termosztátok videóbemutatóval - COMPUTHERM
 • Finder relék és automatizálás
 • Kaiser dobozok és technológia
 • Mennekes csatlakozók
 • Napelem szerelés
 • Primo dobozok
 • Symalen technológia
 • Napelemes eszközök

Ezen cikkben a ismételten a Finder 72-es sorozatú folyadékszint-figyelő relék bemutatásával foglalkozunk, további alkalmazási példák segítségével.

FFinder 72.42 átkapcsoló relé - példaJóllehet előző cikkünkben (Finder 72 – Folyadékszint-figyelő relék, úszó szintkapcsolók) már valóban foglalkoztunk ezzel a témakörrel, azonban a nagy érdeklődésre tekintettel szeretnénk Önöknek néhány további alkalmazási példát és technikai adatot bemutatni, illetve megismertetni Önöket a Finder 72.42 átkapcsoló relével is.

Alkalmazási útmutató a 72.01 és 72.11 relékhez – definíciók

Beállított szint, szinttartomány

A folyadékszintfigyelő relék alkalmasak beállított folyadékmagasság és szinttartomány felügyeletére nem robbanásveszélyes, vezető tulajdonságú közegekben alkalmazva.
• Vezetőképes folyadékok:
Pl. ivóvíz, csapadékvíz, tengervíz, kis alkoholtartalmú folyadékok, bor, sör, tej, kávé, szennyvíz, trágyalé
• Nem vezetőképes folyadékok:
Pl. ioncserélt víz, benzin, gázolaj, olaj, fűtőolaj, nagy alkoholtartalmú folyadékok, folyékony gázok, paraffin, etilglikol, festékek

Egypontos szintszabályozás

Egy beállított folyadékszint figyelésére szolgál, megvalósítva 2 érzékelővel, pl. túltöltés vagy szárazonfutás elleni védelem céljából.

Kétpontos szinttartomány-szabályozás

Folyadékszint megadott határokon belül tartására szolgál, megvalósítva 3 érzékelővel.

Olaj alatti kondenzvíz és szivárgások felügyelete

A kondenzvíz vagy pl. kenőrendszerekbe behatoló víz okozta károk megelőzését szolgáló felügyelet a relék B1 – B3 kapcsaira kötött érzékelőkkel történhet (válasszuk az E vagy az ES funkciót, a Z1 – Z2 kapcsok áthidalva). A kondenzvíz csak kismértékű szennyeződés hatására lesz gyengén vezetőképes. Ezért erre a feladatra válasszuk az (5…450) kOhm érzékenységű 72.01.0.240.0002 típusú relét és a 072.11 típusú érzékelőt.

Csőtörések, vízömlések felügyelete

A járószinteket elárasztó víz felügyelete a relék B1 – B3 kapcsaira kötött érzékelőkkel történhet (válasszuk az E vagy az ES funkciót, a Z1 – Z2
kapcsok áthidalva).
Ehhez a feladathoz válasszuk a 72.01.8.240.0000 vagy a 72.11.0.240.0000 típusú felügyeleti reléket és a 072.11 típusú érzékelőt.

Felügyeleti funkció

A folyadékszintfigyelő relék pozitív biztonsági logikát használva alkalmazhatók töltési és ürítési folyamatok vezérlésére (72.01 típus), vezetőképes tulajdonságú folyadékok beállított szintmagasságának vagy szinttartományának felügyeletével.

Pozitív biztonsági logika (Lásd az alkalmazási példát)

A folyadékszintfigyelő relék pozitív biztonsági logika szerint működnek, a töltés és az ürítés a munkaáramú érintkező zárt helyzetével van
vezérelve.
A tápfeszültség hiánya esetén nem következhet be téves töltés vagy leürítés.

Tartály töltési szintjének túllépése

Egy tartály túltöltése mindenképpen kerülendő. Ez az érzékelő megfelelően alacsony szintre helyezésével történik úgy, hogy a szivattyú szállítási teljesítményét és a kis értékűre választott kikapcsolási késleltetést figyelembe véve a túltöltést megakadályozzuk.

Szivattyú szárazon futása tartály ürítésekor

A szivattyúkat a szárazon futástól meg kell védeni. Ez az érzékelő megfelelően magas szintre helyezésével biztosítható úgy, hogy a szivattyú szállítási
teljesítményét és a kis értékűre választott kikapcsolási késleltetést figyelembe véve a szárazon futást megakadályozzuk.

Utánfutási idő (be- és kikapcsolási késleltetés)

Az utánfutási idő (T) a 72.01 típusú reléknél 0,5 s vagy 7 s értékre választható, a 72.11 típusú reléknél rögzített 1 s értékű. A tartályok túltöltésének, illetve a szivattyúk szárazon futás elleni védelme céljából az utánfutási idő alacsony szinten tartása a kedvező.

Zavartűrés

A nagyfokú zavartűrés az elektronikus építőelemek kialakításának, a biztos leválasztásnak és kettős szigetelés alkalmazásának köszönhető (PELV, SELV hálózatrészek a EN 50178 Erősáramú létesítményekben használható elektronikus berendezések szabvány szerint).
A feszültségállóság a tápfeszültség bemenet és a mérőkörök illetve a kimeneti kontaktusok között 6 kV (1,2/50 μs).

Kimeneti kontaktusok kapcsolási gyakorisága

Általánosan igaz, hogy 3 pontos szinttartomány-szabályozás és kisebb szinttartomány illetve 2 pontos szintszabályozás esetén a kimeneti kontaktusok többet kapcsolnak, mint egy nagyobb szinttartomány szabályozásakor. Kicsire választott utánfutási idő, a szintmagasság kisebb ingadozását, de a kapcsolási gyakoriság növekedését eredményezi.
Nagy értékű utánfutási idő nagyobb szintingadozással, illetve a relé kisebb kapcsolási igénybevételével jár együtt.

Szivattyúvezérlés

Kisebb, egyfázisú kondenzátoros motorral meghajtott szivattyúk 0,55 kW teljesítményhatárig közvetlenül is működtethetők a folyadékszintfigyelő relékkel.
Nagyobb teljesítményű szivattyúk, illetve háromfázisú hajtómotorok esetében segédrelé, mágneskapcsoló használata szükséges.

Mérőköri kialakítás, érzékelők száma

Hárompontos folyadék-szinttartomány szabályozása esetén a felső érzékelőt B1, a középső érzékelőt B2, az alsó érzékelőt pedig B3 kapocsponthoz kell csatlakoztatni.
Kétpontos folyadékszint szabályozás esetén a felső érzékelőt B1, az alsó érzékelőt pedig B3 kapocsponthoz kell csatlakozatni.
Amennyiben a tartály fém anyagú, az is betöltheti a segédszonda szerepét, a készülék B3 kapocspontjára kötve. A max. megengedett kábelhosszúság az érzékelők és a felügyeleti relé között: 200 m (100 nF/km).
Különböző folyadékszintek felügyelete céljából legfeljebb 2 folyadékszintfigyelő relé használható ugyanazon tartályban.

Érzékelők kiválasztása

Az alkalmazásra kerülő érzékelőt (mérőszondát) a felügyelt közegek (víz, vegytechnológiai és élelmiszeripari folyadékok) jellemzőihez szükséges megválasztani. Az ajánlott 072.01.06 és/vagy 072.01.15 érzékelőfej, és 072.51 érzékelőtartó mellett valamennyi kereskedelmi forgalomban kapható érzékelő- és tartótípus is használható.

Finder folyadékszint-figyelő relék üzembe helyezése

72.01 típusú készülék üzembehelyezése:

 • A funkcióválasztó kapcsolót “FS” (töltés) 0,5 s utánfutási idővel helyzetbe kapcsoljuk, az érzékenységet a legkisebb, 5 kΩ értékre állítjuk.
 • Ellenőrizzük a csatlakoztatott érzékelők folyadékba merített állapotát.
 • Ezután forgassuk a potenciométert 150 kΩ érzékenység irányába, míg a felügyeleti relé biztosan kikapcsol (a kimeneti relé működik, a piros LED lassan villog). Amennyiben a folyadékszintfigyelő relé nem kapcsol, akkor vagy az érzékelők nincsenek jól a folyadékba merítve, vagy a közeg ellenállása túl nagy, vagy pedig a szondák távolsága nagy.
 • Ezután válasszuk ki a megkívánt működési funkciót (töltés, ürítés, késleltetés ideje) és ellenőrizzük a készülék hibamentes működését.

71.11 típusú készülék üzembehelyezése:

 • A funkcióválasztó kapcsolót állítsuk “F” (töltés) helyzetbe (Z1-Z2 csatlakozókapcsok nincsenek áthidalva).
 • Ellenőrizzük a csatlakoztatott érzékelők folyadékba merített állapotát, B3 kapocsponthoz nincs érzékelő bekötve. A kimeneti relé bekapcsolt állapotú lesz, a piros LED folyamatosan világít.
 • Csatlakoztassuk B3 kapocsponthoz a referenciaszint érzékelőt. A LED először gyorsan, majd 1 s után lassan villog, a kimeneti relé kikapcsol. Amennyiben a folyadékszintfigyelő relé nem kapcsol, akkor vagy az érzékelők nincsenek jól a folyadékba merítve, vagy a közeg ellenállása túl nagy, vagy pedig a szondák távolsága nagy.
 • Ezután válasszuk ki a megkívánt működési funkciót (töltés vagy ürítés) és ellenőrizzük a készülék hibamentes működését.

Figyelem!

A működési funkciót csak feszültségmentes állapotban szabad megváltoztatni!
A tápfeszültség bekapcsolása után a készülék a működőképességét ca. 15 s-on belül éri el.

Vezetőképes folyadékok szintfelügyelete – Finder 72.01 és 72.11 típusok

Vezetőképes folyadékok szintfelügyelete - Finder 72.01 és 72.11 típusok

Általános jellemzők, műszaki adatok – Finder 72.01, 72.11 folyadékszint-figyelő relék; 72.42 átkapcsoló relé

Általános jellemzők, műszaki adatok - Finder 72.01, 72.11 folyadékszint-figyelő relék; 72.42 átkapcsoló relé

Működési módok – Finder 72.01 és 72.11 folyadékszint-figyelő relék
Töltési funkció – bekötési vázlatok

Működési módok - Finder 72.01 és 72.11 folyadékszint-figyelő relék - Töltési funkció - bekötési vázlatok

Finder folyadékszint-figyelő relék – tartozékok 72.01 és 72.11 típusokhozFinder folyadékszint-figyelő relék - tartozékok 72.01 és 72.11 típusokhoz

Finder folyadékszint-figyelő relék - tartozékok 72.01 és 72.11 típusokhoz - 1Finder folyadékszint-figyelő relék - tartozékok 72.01 és 72.11 típusokhoz - 2

Finder 72.42 – alternatív átkapcsoló relé

Finder 72.42 - alternatív átkapcsoló relé

Finder 72.42 átkapcsoló relé – működési módok

Finder 72.42 átkapcsoló relé - működési módok

Finder 72.42 alkalmazási példák
– MI funkció – vezérlés a tápfeszültség kapcsolásával
– ME funkció – vezérlés az S1 vagy S2 vezérlőkontaktussal
– Befoglaló méretek

Finder 72.42 alkalmazási példák - MI funkció - vezérlés a tápfeszültség kapcsolásával - ME funkció - vezérlés az S1 vagy S2 vezérlőkontaktussal - Befoglaló méretek

Finder folyadékszint-figyelő relék – rendelési információk

Finder folyadékszint-figyelő relék - rendelési információk

A bemutatott termékek természetesen kaphatók Webáruházunkban is. Bármilyen kérdése lenne a Finder úszó szintkapcsolók (úszókapcsolók) és folyadékszint-figyelő relék kérdéskörében, elérhetőségi pontjainkon kollégáink állnak szíves rendelkezésére.

A továbbiakban igyekszünk minden egyes Finder terméket – legyen az új, vagy régebbi típus – hasonlóképpen bemutatni Önöknek. Bízunk benne, hogy leírásunkkal megkönnyítjük az Ön munkáját is.

Köszönjük látogatását!

Az ELTSZER Kft. csapata

Share →
%d bloggers like this: